COMUNICAT * Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) 21 -27 ianuarie 2019

 

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a creste gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin si de a atrage atentia asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!, campania va continua efortul sustinut pentru reducerea riscului si intensificarea preventiei CCU. SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiativei OMS de lansare a Apelului la actiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial si principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În UE, România se afla într-o situatie nefavorabilă în privinta incidentei (32,8 cazuri noi/100 000 femei) si a mortalitătii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare si testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) si screening-ul reprezintă strategia optimă de protectie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalitătii specifice prin CCU.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening si vaccinarea împotriva infectiei cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de preventie coerente, consecvente si comprehensive bazate pe: informarea corectă si consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe preventie; măsuri cuprinzătoare de preventie primară/secundară – esentiale în scăderea incidentei CCU. Acestea pot constitui modele valabile si pentru tara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul National de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populatie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totusi că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Celebrarea SEPCCU 2019 în judeţul nostru include următoarele evenimente publice:distribuirea de material iec.la Spitalul Judetean Alexandria, Spitalul Municipal ,,Caritas’’Rosiorii de Vede, Spitalul Orasenesc Zimnicea, expunere tematica power point la Scoala Sanitara Alexandria, diseminarea de informatii de specialitate prin reteaua de medicina scolara  si comunitara .

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile si comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi pretioase de care depind generatiile următoare.

Va multumim pentru co-participare !

 
DOCUMENTE ATAȘATE