Comunicat de presă – “VACCINAREA ANTIRUJEOLICA POATE SALVA VIETI !”

 

      Directia de Sanatate Publica Teleorman informeaza populatia judetului ca a fost declarata epidemie de rujeola (pojar) in Romania, conform OMS nr.4128/05.12.2023.

      Rujeola este o boala acuta infectioasa, cu etiologie virala extrem de contagioasa. Transmiterea bolii se face prin contact cu persoana bolnava(prin tuse,stranut,vorbire)si mai rar prin obiectele contaminate cu secretii de la bolnavi.

      Rujeola debuteaza cu febra mare(39-40 grade Celsius),secretii nazale, conjunctivita;adesea ganglionii laterocervicali se maresc in volum si pot aparea dureri abdominale si varsaturi iar dupa 3-4 zile apare eruptia(pojarul) formata din pete de culoare roz care se unesc uneori intre ele. Pojarul apare in spatele urechilor, pe ceafa,frunte si obraji, pentru ca, mai tarziu sa coboare pe trunchi si membre. De obicei eruptia(pojarul) dureaza maxim 7 zile.

       Complicatiile cele mai frecvente ale rujeolei sunt:pneumonia rujeolica,bronhopneumonia,otita, conjunctivita si cele mai grave(uneori mortale) meningita rujeolica si encefalita(dupa acestea copilul poate ramane cu sechele neuromotorii). Conditiile improprii de igiena pot favoriza suprainfectia eruptiei si aparitia furunculozei.

       Vaccinarea corecta cu toate dozele vaccinului ROR  este foarte importanta, adesea salvatoare pentru copil !

In toata tara se vor institui de catre medicii de familie  si Directiile de Sanatate Publica judetene  masuri de limitare a raspandirii epidemiei de rujeola astfel:

  • copiii cu varsta intre 9-11 luni vor primi o doza suplimentara de vaccin ROR(doza “0”).
  • copii cu varsta intre 1-4 ani si 5-14  ani, nevaccinati conform calendarului national de vaccinare, vor fi recuperati la vaccinare de catre cabinetul de medicina de familie de care apartine

      INVITAM parintii/tutorii copiilor sa se prezinte cu copiii atunci cand sunt chemati la vaccinarea ROR,pentru a evita imbolnavirea copiilor de rujeola/rubeola/oreion  si aparitia unor complicatii grave posibile  a acestor boli infectioase  virale.

Copiii care au facut rujeola si nu s-au vaccinat,vor primi o doza de vaccin ROR pentru protectia impotriva rubeolei si oreionului.

Copiii diagnosticati cu rujeola se interneaza in spital(sectii de boli infectioase) si se vor investiga in laborator conform metodologiilor in vigoare.
 

DOCUMENTE ATAȘATE