Comunicat de presă – Campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” – Iulie 2024

 

In luna iulie 2024, în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății este implementată campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” dedicată promovării sănătăţii reproducerii.

Campania urmărește:

  • împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educare privind comportamentele individuale de prevenire a ITS, prevenire sarcini nedorite și utilizarea contracepției)
  • Informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic.

Sunt de actualitate două problematici din sfera sănătății reproducerii: sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi cu infecții transmisibile sexual.

Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătății mamelor adolescente și a copiilor acestora. Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice în comparație cu femeile cu vârsta mai mare. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global.

Nașterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecințe sociale precum abandonul școlar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul.

Pe de altă parte, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii.

Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru susținerea tinerilor în adoptarea unui comportament reproductiv responsabil.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Teleorman, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Direcția de Sănătate Publică a județului Teleorman,prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, in parteneriat cu maternitatile, cabinetele de planificare familiala, cabinete ale medicilor de familie, cabinetele medicale scolare, reteaua de asistenta medicala comunitara, unitatile administrativ teritoriale, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman si mass-media locala ,  in cadrul Programului national de evaluare si promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate, organizeaza pe toata durata lunii iulie 2024, campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”, dedicată promovării sănătăţii reproducerii si va include urmatoarele activitati: postarea pe site-ul DSP Teleorman a comunicatului de presa si a materialelor iec. specifice campaniei;distribuirea in mediile sociale a infograficelor si materialelor informative ale campaniei;materialele iec. ale campaniei transmise prin email partenerilor campaniei;tiparirea,multiplicarea,distribuirea si prezentarea acestor materiale iec. in maternitati, cabinete de planificare familiala, cabinete de medicina de familie, cabinete medicale scolare, unitati administrativ teritoriale, asistentilor medicali comunitari, ISJ Teleorman; interventii in mass-media locala; distribuirea linkului de descarcare a materialului,,Ghidul de Preventie,,Sanatatea reproducerii si sexualitatii la tineri’’ catre profesionistii din medicina primara, comunitara si scolara; realizarea de activitati educative prin intermediul asistentilor medicali comunitari  utilizand ,,Ghidul de Preventie,,Sanatatea reproducerii si sexualitatii la tineri’’.

 

Aveti grija de sanatatea reproducerii!

 
 

DOCUMENTE ATAȘATE