Comunicat de presă

COMUNICAT  DE  PRESA

CAMPANIA NUTRIȚIE/ALIMENTAȚIE
ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE
16 OCTOMBRIE 2022

 Alimentație sănătoasă pentru toți

Importanța consumului de cereale integrale

 

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu unitatile sanitare din judet (spitale, policlinici,cabinete de medicina de familie, cabinete de medicina scolara), reteaua de asisitenta medicala comunitara, unitati de asistenta medico-sociala, ONG-uri cu profil de sanatate, Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu unitatile scolare din judet, organizează în luna octombrie 2022 campania de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului.

Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și  inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Pentru a sprijini țările în aceste eforturi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă cadrul de acțiune pentru dezvoltarea și implementarea politicilor de achiziții publice de alimente și servicii pentru o alimentație sănătoasă.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având  legătură  directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.

Referitor  la consumul de cereale  integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați. În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății, arată un consum mediu de 16,4 g cereale integrale pentru femei și 17,5 g cereale integrale pentru bărbați.

Conform studiului  GBD 2019, consumul  redus de cereale integrale a determinat aproape 215000 de decese  evitabile în statele membre ale UE în 2019, precum și la peste 3,5 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilități (DALY – suma de ani pierduți din cauza decesului prematur și a dizabilității), dintre care aproape 248000 sunt decese din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezintă  marea  majoritate a deceselor  asociate cu o alimentație săracă în cereale integrale.

Mortalitatea  generală datorată consumului  inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la %oooo locuitori cu o povară a DALY printre cele mai ridicate din Europa.

În anul 2020, România a înregistrat  în  medie 672,14 decese  prin  boli cardiovasculare  la 100.000 de locuitori.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important  al  cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind  astfel  la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

Grupul țintă al campaniei  este  populația  generală.

Sloganul campaniei este:

Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale.”

Obiectivele campaniei:

  • Informarea populației cu  privire  la o alimentație  sănătoasă  și  a  beneficiilor consumului  de  cereale  integrale;
  • Conștientizarea populației în  privința  riscurilor  unei alimentații  nesănătoase.
  • Îmbunătățirea stării de  sănătate  a  populației  prin  reducerea îmbolnăvirilor  cauzate de  regimul alimentar  necorespunzător,  respectiv a bolilor  cardiovasculare, obezității, diabetului zaharat și

Prin activităţile derulate, și anume: postarea pe site-ul DSP-ului judetean a materialelor iec. specifice campaniei, tiparirea  si distribuirea acestora in mediile sociale, catre medicii de familie si medicii de medicina scolara, spitale, policlinici, reteaua de asistenta medicala comunitara, actiuni de informare in unitatile scolare,  dorim să conştientizăm  populaţia generală privind  beneficiile  nutriției  sănătoase  şi  responsabilitatea pe care populația o are în menţinerea sănătăţii.

Ministerul  Sănătăţii,  prin  Institutul  Naţional  de  Sănătate  Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La  nivel  judeţean, coordonarea este asigurată de Directia  de  Sanatate  Publica  prin Compartimentul  Evaluarea  si  Promovarea  Sanatatii.

Mentineti-va sanatatea printr-o alimentatie sanatoasa!

 
 

DOCUMENTE ATAȘATE