Campania națională a informării despre efectele nutriției/alimentației

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman organizează în luna octombrie 2021 campania de informare şi educare despre alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de fructe, legume, verdețuri şi cereale integrale asupra organismului.

   Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool şi sedentarism), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

    Alimentația nesănătoasă generează obezitate la copii, în creştere alarmantă în Europa şi întreaga lume, cu consecințe importante asupra sănătății fizice şi mentale a copiilor şi un risc semnificativ de multiplicare a bolilor cronice la copii şi adulți. Alimentația nesănătoasă combinată cu inactivitatea fizică creşte semnificativ riscul de boli cronice netransmisibile la adulți, în special boli cardiovasculare (BCV), cancer, hipertensiune arteriala (HTA), obezitate şi diabet zaharat de tip 2 (DZ2).

    Statisticile recente ale Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS) situează România între țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață şi implicit cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, HTA, boală hepatică şi cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

   Astfel, o dieta săracă în cereale integrale este definită ca un consum mediu zilnic de mai puțin de 90 grame de cereale integrale, este considerat al doilea factor de risc (ce ține de dietă, după consumul de sare), de morbiditate şi mortalitate prin bolile cardiovasculare,diabet şi cancer. În ceea ce priveşte consumul scăzut de fructe, care este definit ca un consum mediu zilnic de mai puțin de 310-340 grame de fructe, inclusiv proaspete, fructe congelate, fierte, conservate sau uscate, cu excepția sucurilor de fructe şi a fructelor sărate sau murate, este al treilea factor de risc atribuibil. Dieta cu conținut scăzut de legume este definită ca consumul mediu de mai puțin de 280-320 g de legume, inclusiv legume proaspete, congelate, fierte, conservate sau uscate şi cu excepția leguminoaselor, legumelor sărate sau murate, sucurilor, nucilor şi semințe şi legume cu amidon (de exemplu, cartofi) a  fost cel de-al nouălea factor de risc dietetic pentru DALY atribuibile.

    În rândul statelor membre ale UE, consumul zilnic cel mai răspândit de fructe a fost în Italia (85 % din populație) şi în Portugalia (81 %). În schimb, în România doar 42% din populație consuma fructe zilnic. În timp ce, în majoritatea statelor membre, între 50% şi 80% din populație a raportat că consumau legume zilnic, existau cinci state membre în care proporția era sub 50%: Ungaria (30%), România (41%), Letonia (44%), Lituania şi Bulgaria (ambele cu 45%). Cât priveşte consumul cerealor integrale, acesta este foarte scazut în țara noastră, 16-17 g/zi față de țări ca Suedia cu un consum de 80g/zi, Olanda 87g/zi şi Germania 120-130 g/zi.

    Scopul campaniei: creşterea gradului de conştientizare cu privire la rolul important al fructelor, legumelor şi produselor conținînd cereale integrale în nutriția umană, securitatea alimentară şi sănătate. Grupul țintă al campaniei este populația generală.

   Sloganul campaniei este:,,Fructele, legumele şi cerealele integrale sunt elementele esențiale ale dietei.”

   Obiectivele campaniei:

  • Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă
  • Conştientizarea populației în ceea ce priveşte riscurile unei alimentații nesănătoase
  • Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător

            Prin activităţile derulate dorim să conştientizăm populaţia generală privind beneficiile activității fizice şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.  

            Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean coordonarea este asigurată de Directia de Sanatate Publica Teleorman  , prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii.Preţuiţi sănătatea!  Alimentaţi-vă sănătos !

DOCUMENTE ATAȘATE