Campania națională a informării despre efectele activității fizice – IULIE 2022

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu cabinetele de medicina de familie, spitale, ambulatorii si cabinete medicale de specialitate,unitati medico-sociale, reteaua de asistenta medicala comunitara, ONG-uri cu profil de sanatate, autoritatile publice locale, mass-media locala, organizează în luna iulie 2022 Campania națională a informării despre efectele activității fizice, cu sloganul Prin mișcare, o sănătate mai bună!.

Campania se adresează adulților și vârstnicilor cu boli cronice și dizabilități, cu scopul de a îi informa  despre îmbunătățirea stării de sănătate,  prin adoptarea unui program regulat de activitate fizică, adecvat stării de sănătate pentru adoptarea unui stil de viață activ, cu beneficii demonstrate științific asupra sănătății și stării de bine.

 

Studiile europene indică faptul că românii se implică mult mai puțin în activități fizice față de media europenilor. În timp ce mai puțin de jumătate din europeni nu fac nici o activitate fizică, în România, procentul populației sedentare este de 63%. De asemenea, interesul pentru exerciții fizice și sport a scăzut cu 3 procente într-un interval de  patru ani.

 

Campania își propune creșterea numărului de persoane  informate despre efectele benefice ale activității fizice și a consecințelor inactivității fizice și sedentarismului asupra sănătății fizice și psihice și despre nivelele minime de activitate fizică recomandate pentru persoanele cu boli cronice și dizabilități.

 

Activitatea fizică este o sursă demonstrată științific de beneficii pentru sănătate. Prin activitate fizică se înțelege orice tip de mișcare, de la exerciții fizice și sport până la activități recreative – cum sunt plimbarea, mersul pe bicicletă, dansul – sau activitățile obișnuite din gospodărie – grădinărit, curățirea locuinței.  Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cel puțin 25 de boli ale corpului și sistemului nervos pot fi prevenite, ameliorate sau tratate prin activitatea fizică.

 

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, la nivel mondial, unul din patru adulți și patru din cinci adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică. Anual, aproape 5 milioane de decese ar putea fi evitate dacă populația lumii ar fi mai activă fizic. Persoanele cu un nivel insuficient de activitate fizică au un risc de deces cu 20 până la 30% mai mare comparativ cu persoanele care au un nivel corespunzător de activiate fizică. În cursul pandemiei COVID-19, nivelul de activitate fizică a scăzut considerabil în rândul tuturor categoriilor de populație.

Mai multe studii efectuate pe perioada pandemiei au confirmat faptul că pacienții COVID-19 pozitivi cu un stil de viață sedentar au avut un risc sporit de spitalizare și deces datorat COVID-19 comparativ cu pacienții care au avut un nivel oarecare de activitate fizică.

 

Din categoria bolilor a căror evoluție și prognostic pot fi îmbunătățite prin practicarea regulată a unui nivel minim de activitate fizică fac parte: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, osteoporoza, anxietatea, depresia și cancerul. Pentru fiecare din aceste diagnostice, profesioniștii din domeniul sănătății pot indica pacientului tipul de activitate fizică recomandat, ca parte integrantă a unei intervenții complexe care include tratamentul farmacologic sau nonfarmacologic, modificările stilului de viață și contraindicațiile specifice condiției medicale.

 

Coordonarea campaniei la nivel național este realizată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivel judeţean, coordonarea implementarii campaniei este asigurată de Directia de Sanatate Publica Teleorman prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii si va cuprinde urmatoarele  activitati: tiparirea si distribuirea materialelor iec. specifice campaniei in mediile sociale, interventii in mass-media locala,diseminarea catre medicii de familie, in spitalele din judet, policlinici, reteaua de asistenta medicala comunitara, ONG-uri cu profil de sanatate si educatie pentru sanatate.

 

Nici o zi fara activitate fizica!

 
DOCUMENTE ATAȘATE