Comunicat – Luna naţională a informării despre efectele activitătii fizice

 
Direcţia de Sănătate Publică a judetului Teleorman, desfăsoară pe perioada lunii septembrie 2020 campania de informare-educare-constientizare cu tema LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE ACTIVITĂTII FIZICE.

Conform OMS, efectuată în mod regulat si în cantitate adecvată, activitatea fizică îmbunătăteste functiile musculare si cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân si cancer de colon) si depresie, reduce riscul de căderi, precum si de fracturi si este fundamentală pentru echilibrul energetic si controlul greutătii.  În afara exercitiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfăsoară în timpul liber, pentru transportul spre si din anumite locuri sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate. La nivel global, 1 din 4 adulti nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient active fizic au un risc crescut de 20% până la 30% de deces în comparatie cu persoanele care sunt suficient de active. Peste 80% din populatia adolescentilor din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj  Eurobarometru al comisiei privind sportul si activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exercitii sau sunt antrenati în jocuri sportive. În România se observă o tendintă continuă de crestere a procentului persoanelor care declară că nu practică niciodată sport sau activităti fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 si 63% în 2018. Cresterea activitătii fizice implică întreaga societate, precum si o abordare culturală si, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare si discipline.

Scopul campaniei este stimularea formării unor  atitudini pozitive fată de stilul de viată sănătos prin adoptarea activitătii fizice ca parte din viata cotidiană.

Grupul tintă al campaniei din acest an este populatia sedentară.

Sloganul campaniei este : „Fii activ!

Tema campaniei este prevenirea efectelor activitătii fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare.

Pandemia COVID-19 înseamnă cresterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 si diverse tipuri de cancer – toate fiind afectiuni care pot creste sensibilitatea la noul Coronavirus SARS-CoV-2. Activitatea fizică regulată este o modalitate de a rămâne în contact cu familia si prietenii; reduce riscul de depresie, declinul cognitiv si întârzie aparitia dementei.

Campania este finantată de către Ministerul Sănătătii prin Programul National de Evaluare si Promovare a Sănătătii. Suportul metodologic este asigurat de Institutul National de Sănătate Publică.

La nivelul judetului Teleorman, campania este coordonata de Directia de Sanatate Publica, prin Compartimentul Evaluarea si  Promovarea Sanatatii.

 

Fiti activi si proactivi ! Sustineti demersurile acestei campanii !

 
DOCUMENT ATAȘAT