Comunicat de presa – 9 octombrie 2012

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

A JUDEŢULUI TELEORMAN

Str. Av. Alexandru Colfescu Nr. 79, Cod 140048 , Alexandria

( 40 247 311 354  40 247 311 221 FAX  40 247 312 224

COMUNICAT DE PRESĂ

Vă informăm că, în cursul investigaţiilor entomologice efectuate de către specialiştii din cadrul Laboratorului de Infecţii transmise prin vectori şi Entomologie medicală din Institutul Cantacuzino, a fost identificată   specia de ţânţari  Aedes albopictus, în sectorul 5 al municipiului  Bucureşti , într-o zonă cu depozite de anvelope .

Având în vedere că acestă specie  a fost introdusă în unele zone geografice, inclusiv în ţări din Europa prin importul de anvelope uzate, există posibilitatea să  fi fost introdusă   şi în alte locuri din ţara noastră, decât municipiul Bucureşti.

Această specie de ţânţari nu este nativă, fiind depistată pentu prima dată în România. Ea poate fi vector pentru diferite virusuri , cum ar fi virusul Chikungunya şi virusul Denga.

Întrucât numărul de ţânţari capturaţi în zonă este mic şi nu s-a raportat , de către populaţie, disconfort major până în prezent, este posibil ca această populaţie de Aedes albopictus să fie rezultatul unei prime introduceri prin importul de anvelope second-hand(în zona sunt centre de desfacere a anvelopelor sub cerul liber).În această situaţie considerăm că o intervenţie operaţională ar putea elimina acest focar.

DIRECTOR EXECUTIV

DR.MARIA MIOARA COMANA