„O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!
Sub acest slogan, în perioada 2 -7 aprilie 2011, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman va demara campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru OMS.
În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE).
La nivelul judetului nostru, campania va fi derulată de către specialiştii compartimentului de promovare a sănătăţii din Direcţia de Sănătate Publică Teleorman în colaborare cu Prefectura si Primaria Alexandria.
Scopul campaniei este implicarea autorităţilor responsabile– de la decidenţi până la politicieni, precum şi a membrilor societăţii, vârstnici dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate, o dată cu îmbătrânirea, şi a acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi a susţine participarea lor deplină în societate.
Obiectivele principale al campaniei sunt conştientizarea opiniei publice şi grupurilor ţintă privind problematica îmbătrânirii sănătoase, elaborarea de planuri de acţiune judeţene specifice pentru o îmbătrânire sănătoasă şi activă şi crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autorităţilor responsabile şi membrilor societăţii la elaborarea şi implementarea planurilor menţionate.
Mesajele cheie ale campaniei sunt:
- Vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii. Combaterea discriminării de vârstă este apanajul societaţilor avansate.
- Comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajază participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului
- Sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere.
- Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită.
De asemenea, sunt transmise populaţiei generale 10 recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe:
- Menţineţi-vă TA în limite normale!
- Renunţaţi la fumat!
- Preveniţi şi detectaţi precoce cancerul !
- Protejaţi-vă de bolile infecţioase!
- Preveniţi diabetul zahara (DZ) II !
- Scădeţi valoarea colesterolului!
- Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate !
- Menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor!
- Participaţi la viaţa socială!
- Menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!
Vor fi desfăşurate activităţi de consiliere pe probleme de stil de viata sanatos,discutii libere cu varstnicii,activitati stradale(monitorizarea glicemiei, a tensiunii arteriale,greutatii corporale,a procentajului de CO din aerul expirat,distribuirea de pliante,brosuri,flippere),articole in presa locala si emisiuni radio-tv.
Biroul de presắ