Comunicat de presa – 18 mai 2012

ANALIZA DE SITUATIE ZEIO – VIZUALIZEAZA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

A JUDEŢULUI TELEORMAN

Str. Av. Alexandru Colfescu Nr. 79, Cod 140048 , Alexandria

( 40 247 311 354  40 247 311 221 FAX  40 247 312 224

COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Cabinetele medicilor de familie din judet,primariile din judet, celebrează în data de 19 mai 2012 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 19 mai- 29 mai 2012 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Conform OMS, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, 1,5 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi. În 2010, aproape 43 milioane copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2012 se referă la importanţa menţinerii greutății corporale în limite normale pentru o bună stare de sănătate, iar scopul campaniei este menţinerea greutăţii corporale în limite normale şi creşterea responsabilităţii indivizilor privind propria sănătate.

Sloganul campaniei este Trăieşte mai „uşor”. Obezitatea este o problemă de sănătate pentru fiecare individ afectat, iar costurile suportate de societate sunt foarte mari. Calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi presărată cu experienţe pozitive. Se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine .

Obiectivele acestei campanii sunt:

  • Informarea şi educarea persoanelor despre riscurile excesului ponderal pentru starea de sănătate şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, care include atât o alimentaţie echilibrată, cât şi mişcare
    fizică eficientă.
  •  Motivarea şi sprijinirea persoanelor supraponderale şi obeze să facă schimbările necesare în stilul de viață pentru a ajunge la o greutate normală şi astfel să își îmbunătățească starea de sănătate.

Prin activităţile derulate, tiparirea de pliante pe tema obezitatii, distribuirea de materiale informative in randul elevilor din scoli generale si licee, in cabinetele medicilor de familie, organizarea de stand cu materiale informative si recomandari medicale in policlinica Alexandria , sfaturi medicale, masurarea tensiunii arteriale si expuneri,actiune stradala in zona pietonala a orasului Zimnicea,postarea pe siteul DSP Teleorman,dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional al acestei campanii.

La nivel judeţean coordonarea este asigurată de  Directia de Sanatate Publica Teleorman prin Compartimentul Evaluare si Promovarea Sanatatii

DIRECTOR EXECUTIV

DR.MARIA MIOARA COMANA