Vaccinurile – Protecție pentru toți – Aprilie 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman desfăşoară, în luna aprilie, 2021  activităţi de implementare a Campaniei Luna Naţională de informare despre Vaccinare şi celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 26.04-02.05.2021.

În România, în perioada 2016-2020 au fost confirmate 20204 cazuri de rujeolă, din care 64 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat şi 2 cazuri gripa cu virus B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Epidemia de COVID-19, care a debutat la sfârşitul anului 2019, a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus.

Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internaţional al personalului medical”, ca recunoaştere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenţei medicale în timpul şi în pofida pandemiei de COVID-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume.

OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) se deruleaza in perioada 26.04 – 02.05.2021

Anul acesta, 2021, SEV are o semnificaţie specială, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, Campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea şi informarea populaţiei despre vaccinurile disponibile şi rolul OMS în asigurarea distribuţiei echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – “United Action for Better Health in Europe”.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2021 încurajează oamenii să conştientizeze beneficiile vaccinării şi să îi celebreze pe toţi cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieţii prin vaccinare.

Campania pentru celebrarea Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.” şi tema “Vaccinurile- protecţie pentru toţi!”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populaţie.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de dr. Luminita Dumitrascu.

Contact: telefon 0722265091, website www.dsptr.ro.

Va multumim pentru sustinerea campaniei de promovare a vaccinarilor !

 

DOCUMENTE ATAȘATE