Săptămâna Europeană a Vaccinării * 20-25 Aprilie 2019

 
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman, în colaborare cu unitatile spitalicesti, ambulatoriile de specialitate ,asistenta medicala comunitara, cabinetele medicale scolare si cabinetele medicilor de familie, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 20-25 aprilie 2019.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizatiei Mondiale a Sănătătii pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important  al vaccinării în eforturile regionale si globale de promovare a sănătătii, asa cum se prevede în Planul European de Actiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Actiune pentru Vaccinare si Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

În România, în perioada 2016-2019, pînă la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

De asemenea, de la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripă si au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1327727 persoane din grupele la risc si au fost publicate recomandări pentru populatie si pentru spitale.

Campania IEC pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul national, ”Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 20-25 aprilie 2019.

Sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populatie.

Tema din anul 2019 “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii să constientizeze beneficiile vaccinării si să îi celebreze pe toti cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vietii prin vaccinare. Cei care fac posibilă vaccinarea, zi-de-zi, sunt:

  • personalul medical care administrează vaccinuri,
  • părintii care aleg vaccinarea pentru protectia copiilor
  • toti cei care caută informatii bazate pe dovezi si le diseminează pentru  împuternicirea celorlalti să actioneze în scopul protejării vietii.

 

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, din structura Directiei de Sanatate Publica  Teleorman, care va derula urmatoarele actiuni: monitorizarea si indrumarea activitatilor specifice de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate a populatiei generale, a copiilor si tinerilor si a personalului medical, prin intermediul retelei de asistenta madicala comunitara si scolara si a retelei de medicina de familie.

 

Susţineţi campania de promovare a acoperirii vaccinale! Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei vaccinurilor  de către toţi cei care fac posibila vaccinarea!

 

MULTUMIM !