Comunicat de presa – Pachetul de bază – Ambulatoriul de specialitate

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

A JUDEŢULUI TELEORMAN

Str. Av. Alexandru Colfescu Nr. 79, Cod 140048 , Alexandria

( 40 247 311 354  40 247 311 221 FAX  40 247 312 224

Pachetul de bază – Ambulatoriul de specialitate

I. Partea clinică

Cea de a 3-a videoconferinţă susţinută de ministrul Sănătăţii, vineri 17.01.2014, a avut ca subiect ambulatoriul de specialitate.

Ambulatoriile de specialitate reprezintă:

  • ambulatoriile integrate ale spitalelor – fizic, ambulatoriul se află în clădirea/clădirile spitalului;
  • cabinetele medicilor specialiști cu diferitele lor forme de organizare (cabinete medicale individuale, asociate, grupate, societăți civile medicale) – fostele policlinici.

Vor fi reechilibrate componentelor sistemului sanitar, prin creșterea rolului ambulatoriului de specialitate și mutarea accentului dinspre spital înspre partea de prespital – ambulatoriul de specialitate și medicina primară. Astfel ambulatoriul de specialitate devine un filtru în rezolvarea cazurilor, înainte de a se ajunge la spitalizarea lor, astfel încât internarea în spital să nu se facă decât dacă este neapărat nevoie, pentru cazurile care nu pot fi tratate în ambulator.

Totodată putem remarca faptul că aceeași afecțiune(necomplicată și fără riscuri pentru pacient), tratată în ambulatoriul de specialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai puțin decât dacă ar fi tratată în internare continuă.

Pentru  o mai bună finanțare vor  creşte tarifele pentru consulațiile în ambulatoriu, astfel încât și medicii să fie mai motivaţi. Tarifele consultațiilor  vor fi stabilite în funcție de gradul lor de complexitate.

Se va urmări închiderea cazurilor la nivel de ambulatoriu, astfel încât medicul specialist să poată gestiona un caz de la un capăt la altul, în acest sens evaluându-se posibilitatea de lucru în două ture.

O altă noutate pe care o introduce pachetul de bază este consultația complexă, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice.

Consultația complexă este efectuată de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici specialiști.

DIRECTOR EXECUTIV

DR.MARIA MIOARA COMANA