Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor după inundații

În contextul inundatiilor produse in judetul Teleorman, Directia de Sanatate Publica, in colaborare cu celelalte institutii implicate in astfel de situatii, participa la actiuni pentru identificarea fantanilor 9i curtilor inundate, instruirea populatiei privind modul de igienizare si dezinfectie a fantanilor, recoltarea de probe de apa, informarea privind consumul de apa, identificarea grupelor de populatie la rise: gravide, nou-nascuti, bolnavi cronici, imobilizati etc.

DSP Teleorman va continua monitorizarea gravidelor, nou-nascutilor, bolnavilor cronici, a persoanelor imobilizate sau care au alte probleme de sanatate 9i va informa, In continuare, populatia, despre modul in care se efectueaza igienizarea 9i dezinfectia fantanilor. Totodata, cu scopul evitarii aparitiei focarelor de boala diareica, hepatita,viroze West-Nille din cauza inmultirii populatiilor de tantari _etc. populatia va fi informata privind masurile preventive care se impun in astfel de
situatii.

DSP Teleorman transmite o serie de masuri generale care trebuie cunoscute 9i avute in vedere referitoare la educatia pentru sanatate a populatiei privind respectarea stricta a regulilor de igiena individuala, consumul alimentelor salubre 9i corect preparate, consumul de apa potabila:

  1. Deoarece consumul de apa din fantanile afectate este interzis, pana in momentul In care apa devine corespunzatoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apa imbuteliata, apa adusa in cisteme din zonele neafectate sau apa fiarta 9i racita. NU se bea apa direct din fantani sau de la
    robinet!
  2. Important de 9tiut este ca apa a carei calitate a fost afectata, din cauza inundatiilor, nu poate fi folosita pentru spalatul vaselor, spalatul pe dinti, spalatul
    pe maini, spalarea alimentelor 9i pregatirea hranei.
  3. Deoarece unitatile cu profil alimentar adesea sunt distmse in timpul
    inundatiilor, este posibil ca produsele alimentare sa fie serios deteriorate, impunandu-se controlul riguros al calitatii alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzatoare igienico-sanitar al zonelor inundate.

Recomandari:

  • Se va interzice consumul alimentelor alterate;
  • Se impune distrugerea alimentelor intrate in contact cu apa de inundatie, daca ele nu erau protejate in cutii de conserve ermetic inchise;
  • Pastrarea la rece a alimentelor perisabile;
  • Fructele i legumele vor fi bine spa.late cu apa potabila sau fiarta;
  • Se vor prefera conservele sterilizate i bauturile racoritoare pasteurizate;
  • Evacuarea corecta a de eurilor solide i lichide;
  • Se va consuma apa imbuteliata, nu se va consuma apa direct din fantani sau de la robinet
  • Se va utiliza pentru prepararea alimentelor apa fiarta i racita
  • Se vor consuma doar alimente ambalate sau bine preparate termic
  • Se va evita atingerea animalelor moarte i vor fi anuntate autoritatile , ID vederea evacuarii acestora
  • Se va evita expunerea prelungita la frig/umezeala
  • Se va respecta igiena individuala
  • In cazul ID care aveti rani, apelati la serviciile de asistenta medicala pentru vaccinare impotriva tetanosului;
  • In caz de febra, varsaturi, diaree, tuse, eruptie pe piele, ingalbenirea pielii (icter), adresati-va imediat medicului de familie.

 

Director executiv,
Ec. Florentina Ancu

Coordonator P.N. I.2.
Dr. Boldeanu Lavinia