Comunicat – „Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA”

DSP.Teleorman

Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii

COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA

2015

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este“ŢINTA ZERO: ZERO INFECŢII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINĂRI. ZERO DECESE PRIN SIDA”.

În 2014, pe plan mondial,un procent estimat de 36.9 milioane depersoane au fost infectate cu HIV în 2014, si 2,6 milioane dintre acestea au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii si adulti, din 129 de tări cu venituri mici si mijlocii au primit servicii de testare HIV.14,9 milioane de persoane care traiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral la nivel global..Se estimeaza că aproximativ 2,0 milioane de de persoane au fost recent infectat cu virusul în 2014, iar 34 de milioane de oameni au murit din cauze legate de SIDA până în prezent, inclusiv 1,2 milioane în 2014.

În România, situatia HIV/SIDA se prezintă astfel: conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi  Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2015, 13.277 persoane infectate cuHIV/SIDA erau în viată, (20.646 total cumulativ 1985 – 2015). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (60% din toate cazurile noi în 2014 si 57% în primele 6 luni ale anului 2015). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de20% în 2014 si 23% în primele 6 lunii ale anului 2015. Proportia de homosexuali fost de 15% în 2014 si 14% în primele 6 luni ale anului 2015. Cele mai multe cazuri noi (55%) au fost înregistrate în grupul de vârstă 30-34 ani, urmat de 25-29 ani (54%).

Scopul campaniei:acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Parteneri în realizarea campaniei:Cmi-uri administraţia publică locală, Inspectoratul şcolar, Direcţia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului , organizaţii neguvernamentale,mass – media .

Activităţile propuse: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, distribuirea de materiale IEC privind HIV/SIDA şi informarea populaţiei ţintă cu privire la HIV/SIDA.

Director executiv

Dr. Maria-Mioara Comana