Comunicat de presă * Ziua Mondială a Sănătății * 7 aprilie 2022

Planeta noastra- Sanatatea noastra
Sa inlaturam poluarea aerului, a apei si hranei!
Pentru un Viitor Sanatos

In 7 APRILIE, Ministerul Sanatatii, prin Programul National de Evaluare si Promovare a Sanatatii, finanteaza si organizeaza campania  ZIUA NATIONALA A SANATATII,cu sloganul: ,,PLANETA NOASTRA- SANATATEA NOASTRA’’, Sa inlaturam poluarea aerului, apei si hranei! Pentru un Viitor Sanatos. Ziua Mondiala a Sanatatii aboordeaza in fiecare an cate un subiect de importanta majora ce afecteaza sanatatea globala. In anul 2022, Ziua Mondiala a Sanatatii este dedicata sanatatii planetei noastre.

OMS estimeaza ca peste 13 000 000 de decese din intreaga lume, in fiecare an, se datoreaza unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatica, care este cea mai mare amenintare pentru sanatate cu care se confrunta umanitatea. Criza climatica este si o criza de sanatate.

Deciziile noastre politice, sociale si comerciale conduc la criza climatica si de sanatate.Peste 90% dintre oameni respira aer nesanatos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor si deficitul de apa afecteaza sanatatea intregii populatii.Sistemele de producere a alimentelor si bauturile ultraprocesate si nesanatoase conduc la un val de obezitate, crescand cancerul si bolile de inima, generand, in acelasi timp, o treime din emisiile de gaze cu efect de sera. Prin campania ,,Planeta noastra, Sanatatea noastra’’, OMS va indemna guvernele si publicul sa impartaseasca povesti despre pasii pe care ii intreprind pentru a proteja planeta si sanatatea lor si pentru a acorda prioritate societatilor de bunastare.

Grupurile tinta ale campaniei sunt: populatia generala, autoritatile publice, corporatiile, personalul din unitatile sanitare.

Scopul campaniei: informarea cu privire la importanta mediului inconjurator pentru sanatatea oamenilor si actiunile urgente necesare pentru a mentine oamenii si planeta sanatosi.

Obiectivul campaniei este: cresterea nivelului de informare despre actiunile urgente necesare pentru a mentine planeta si oamenii sanatosi si pentru a promova o miscare de creare a societatilor in care economiile se concentreaza asupra sanatatii si bunastarii planetare si umane.

Campania este implementata la nivelul judetului de catre Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii si va include urmatoarele activitati: printarea si diseminarea materialelor de informare in mediile sociale, interventii in mass-media locala, distribuirea in reteaua de asistenta medicala comunitara si catre medicii de familie a materialelor specifice campaniei.

Suportul metodologic al campaniei este asigurat de catre Institutul National de Sanatate Publica.

 

Sa inlaturam poluarea aerului, a apei si hranei!

 

DOCUMENTE ATAȘATE