Comunicat de presa – videoconferinta din 06.02.2014

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

A JUDEŢULUI TELEORMAN

Str. Av. Alexandru Colfescu Nr. 79, Cod 140048 , Alexandria

( 40 247 311 354  40 247 311 221 FAX  40 247 312 224

Continuă dezbaterile în sistemul sanitar. Astfel, joi, la ora 12.30, a avut loc o nouă videoconferinţă, condusă de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe tema Pachetul de Bază în Sănătate- componenta spital, referindu-se la serviciile medicale din pachetul de bază oferite pacienţilor în cadrul unităţilor sanitare de stat. 

Dezbaterile din spaţiul public pe tema serviciilor din pachetul de bază se axează pe reechilibrarea componentelor sistemului sanitar, prin creşterea rolului ambulatoriului de specialitate şi mutarea accentului dinspre spital înspre partea de prespital – ambulatoriu.

Înainte de deschiderea discuţiilor cu privire la tema videoconferinţei, domnul ministru, Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze cateva lucruri care vor trebui învăţate extrem de bine. În primul rând a subliniat că, ,,reforma în Sănătate este necesara şi urgentă”, iar una din componentele importante este Reforma în spitale. În aceste sens se vor urmării trei aspecte esenţiale:

  • în centrul reformei se vor afla pacienţii;
  • serviciile medicale vor fi acordate pacienţilor când au nevoie, unde au nevoie şi atât timp cât este nevoie;
  • grija pentru banul public.

Acordarea  asistenței medicale spitalicești va fi de trei feluri:   spitalizarea de zi – maxim 12 ore,   spitalizare continuă (12 și 24 de ore) şi  peste 24 de ore.

Concluzia trasă în urma celor expuse de domnul ministru al Sănătăţii, este aceea că spitalul trebuie să fie ultima obţiune în sistemul sanitar, la care să apeleze doar pacienţii a căror cazuri nu pot fi rezolvate la celelalte nivele de asistență.

Privind reconfigurarea structurii spitalelor, fiecărui manager i s-a cerut să identifice soluții astfel încât spitalele să devină structuri mai eficiente și mai concentrate pe rezolvarea cazurilor, deoarece managerul este singurul în măsura să ştie ce e mai bine pentru spitalul pe care îl are în coordonare.

Ministrul Sănătății a explicat că, în urmă cu trei săptămâni, le-a cerut managerilor de spitale ca, până în 5 februarie, să trimită propriile planuri de reconfigrare a spitalelor , menţionând în nenumârate rânduri ca este foarte dezamăgit de dezinteresul pe care l-au manifestat cei vizaţi. Astfel managerilor de spitale li s-a dat un nou termen pentru a duce la indeplinire sarcinile trasate de către Ministerul Sănătăţii, acesta fiind 20 februarie.

În finalul videoconferinței ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a anunțat încheierea campaniei de vaccinare sezonieră 2013 – 2014, motivul fiind acela că circulația virusurilor antigripale a fost mică anul acesta, iar comitetul de
vaccinare a comunicat că nu mai există niciun pericol, în România. La nivel național au fost înregistrate 23 de cazuri de gripă.

DIRECTOR EXECUTIV

DR.MARIA MIOARA COMANA