Comunicat de presă – Trichineloză

 

Avand in vedere apropierea sarbatorilor de iarna si implicit al consumului de carne de porc si vanat, Directia de Sanatate Publica Teleorman informeaza populatia cu urmatoarele recomandari:

 • sa achizitioneze carne si produse de carne doar de la surse autorizate,
 • sa testeze carnea provenita din gospodaria proprie si sa nu o consume fara examen trichineloscopic negativ si prepararea corespunzatoare,
 • la aparitia de simptome caracteristice trichinozei(trichinelozei) sa acceseze serviciile medicale in vederea tratamentului.

Trichineloza – informatii utile

Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume fiind determinata de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.
Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), ce contine larve vii sau chisturi viabile.
La om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.
Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.
Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie, precedate sau nu de tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:

 1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic
 2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
 3. Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate .
 4. Taierea clandestina a animalelor

In vederea prevenirii imbolnavirii recomandam populatiei (vezi Figura I):

 1. sa achizitioneze animale de la unitati avizate sanitar;
  • a) sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
  • b) sa trimita la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau din carnea de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora;
 2. la tocarea carnii de porc/vanat sa foloseasca o masina de tocat, destinata acestei activitati, si curatarea acesteia inainte si dupa folosire, cat si curatarea tuturor suprafetelor si a intrumentelor folosite;
 3. sa pregateasca carnea in bucati optime pentru refrigerat (15 cm grosime) si pentru gatit;
 4. In timpul gatirii atingerea de 71 grade Celsius in toata masa de carne pentru o perioada indelungata de timp sau pana cand se modifica culoarea carnii din roz in gri;
 5. prelucrarea termica a resturilor/maruntaielor/sangelui, provenite de la vanat/porc, care urmeaza sa fie hrana pentru animale.

Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele!!
Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminata trichineloscopic si care prezinta simptomele mentionate sa se prezinte la medic.

Biroul de presa

Trichineloza