Comunicat de presă

 

     Avand in vedere confirmarea unui caz de infectie cu virusul WEST-NILE la un pacient din judetul Teleorman, Directia de Sanatate Publica Teleorman transmite urmatoarele precizari.

 1. Este vorba de un pacient de sex masculin, in varsta de 58 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat in localitatea Lita.
 2. Cazul a fost declarat initial suspect, in data de 30 iulie 2018, la DSP TR. de catre Spitalul Clinic “Dr. V.Babes“ – Bucuresti, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de Meningita in observatie.

Manifestarile/simptomele clinice la internare au fost urmatoarele : febra, cefalee, redoare de ceafa, delir, agitatie psiho-motorie – forma clinica de boala fiind medie.

In ceea ce priveste antecedentele personale patologice ale pacientului – acesta prezinta boli asociate : diabet zaharat tip II si alcoolism cronic.

 1. In timpul internarii, pacientului i s-au recoltat probe de sange si LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul National Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. In data de 6 august 2018 DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul National Cantacuzino.
 2. In data de 6 august 2018 pacientul a fost externat, cu stare generala ameliorata.

 

MASURILE LUATE DE catre DSP Teleorman

Precizam faptul ca, asa cum procedeaza in fiecare an, Directia de Sanatate Publica Teleorman a avertizat din timp, cu mult inainte de aparitia acestui caz, AAPL-primariile (toate) din judet de pericolul pe care il reprezinta populatiile de tantari in perioada sezonului estival (din luna mai pana in luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.82.

 

 1. Prima adresa DSP TR. nr. 3196/2 mai 2018, a fost transmisa pentru informare/avertizare impreuna cu recomandarile de revizuire a PLANULUI anual de combatere a tantarilor si de a efectua in mod practic actiuni de DEZINSECTIE impotriva vectorului-tantar care transmite boala West-Nile.
 2. A 2-a adresa DSP TR. nr. 5401/26 iulie 2018, a fost transmisa cu precizarea in mod explicit a contextului la nivel european si national, din nou s-a recomandat revizuirea PLANULUI anual de combatere a tantarilor si s-au detaliat inclusiv recomandari pentru populatie.
 3. Pentru cazul confirmat din localitatea LITA, rapid, imediat in ziua confirmarii cu buletin de analize, DSP TR. a transmis cea de-a 3 adresa nr. 5643/6 august 2018,  catre Primaria Lita, in care autoritatile locale au fost informate despre existenta cazului confirmat. DSP TR. a solicitat o informare privind masurile luate la nivel local, precum si copia PLANULUI anual pentru procedurile DDD – dezinfectie/dezinsectie/deratizare.

Termenul a fost data de 8 august 2018. NU am primit nimic pana in acest moment de la Primaria  Lita.

 

În conformitate cu:

 1. Ordinul M.S. nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018,
 2. Metodologia INSP Bucureşti privind SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL AL INFECTIEI CU VIRUSUL WEST-NILE (VWN) PERIOADA MAI – OCTOMBRIE 2018,
 3. Ordinul S.  nr. 1483/2011 privind aprobarea Planului de actiune pentru asigurarea securitatii transfuzionale fata de riscul de transmitere posttransfuzionala a infectiei cu virusul West Nile la om, cu modificarile si completarile ulterioare,

 

Prin adresa DSP TR. nr. 5643/ 6 august 2018, au fost informate urmatoarele institutii:

 

 1. CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA TELEORMAN

Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sangelui si produselor din sange donate, se impune restrictia de la donare timp de 28 de zile, in zona in care apar cazuri umane de infectie West Nile.

 

 1. Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Teleorman

Pentru a transmite la DSP informaţii referitoare la  detectarea infectiei acute la animal in zona respectiva  (decese la pasari, decese la cai de cauza VWN, cazuri de encefalomielita acuta WN la cal, detectarea atc IgM antiWN la cai etc.) în vederea intensificarii supravegherii la om / implementarii masurilor de supraveghere activa la om si de combatere a populatiei de tantari.

 

DIRECTOR EXECUTIV

MARIA MIOARA COMANA

 

Coordonator P.N.I.2.

Dr. Boldeanu Lavinia

 
Document atașat: