Directia de Sanatate Publica Teleorman face urmatoarele recomandari pe perioada caniculei:
- Recomandari pentru populatia generala:
– Evitati , pe cat posibil, expunerea prelungita la soare in intervalul orar 11,00-18,00;
– Daca dispuneti de sistem de climatizare, reglati instalatia astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;
– Ventilatoarele nu trebuie utilizate daca temperatura aerului depaseste 32 ° C;
– Daca nu dispuneti de sistem de climatizare in locuinta sau la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de astfel de sisteme ( cinematografe, spatii publice, magazine, etc.);
– Purtati palarii de soare, imbracaminte lejera, din fibre naturale, de culori deschise;
– Pe parcursul zilei faceti dusuri calde , fara a va sterge de apa;
– Consumati zilnic intre 1,5 -2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele caniculare se recomanda consumul unui pahar de apa ( sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute;
– Nu consumati alcool ( inclusiv bere sau vin ), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;
– Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina ( cafea, ceai, cola) sau de zahar ( bauturi racoritoare carbogazoase ) deoarece acestea sunt diuretice;
– Consumati fructe si legume prospete ( pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa;
– O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa;
– Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie ( sport, gradinarit, etc.);
– Aveti grija de persoanele dependente de un adult ( copii, varstnici, persoane cu dizabilitati ), oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;
– Pastrati contactul permanent cu vecinii, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate;
Cum putem sa limitam cresterea temperaturii in locuinta:
– Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile;
– Tineti ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superiora celei din locuinta;
– Deschideti ferestrele seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;
– Stingeti sau reduceti intensitatea luminii artificiale;
– Inchideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie.
- Recomandari pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri in randul copiilor
2.1.Pentru sugari si copii mici:
– Realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer;
– Sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada;
– Se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari , mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita;
– Copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile begetale, comode;
– Nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi si obligatoriu capul va fi acoperit;
– Copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, fructe proaspete si bine spalate;
– Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri preparate in casa din fructe proaspete, fara conservanti. Se va evita consumul de cafea sau alcool si se va mentine o igiena riguroasa a sanilor si evident igiena generala a mamei;
– La cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica;
– Atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi imbracat cu hainute sau scutece curate si uscate , iar mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens, copilul va fi imbaiat cel putin o data pe zi si obligatoriu seara inainte de culcare iar in restul zilei I se va face toaleta ori de cate ori este nevoie;
– Copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.
2.2.Pentru copiii aflati in tabere:
– Se vor asigura conditii optime de cazare;
– Alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete;
– Se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor;
– Copiii vor fi supravegheati iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula, avand capul acoperit cu palariute;
– Scaldatul , acolo unde este cazul, va fi facut sub stricta supraveghere a unui adult.
- Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice:
– Crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– Hidratarea corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri preparate in casa din fructe proaspete, fara conservanti;
– Alimentatia va fi predominant din fructe si legume proaspete;
– Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale pentru pastrarea alimentelor. Se va evita pe cat posibil consumul de alimente usor perisabile;
– Este interzis consumul de alcool si cafea pe perioada caniculei;
– Se va evita circulatia in perioada de varf a caniculei, sau daca este absolut necesar se va utiliza imbracaminte lejera, din materiale vegetale, iar capul va fi acoperit;
– Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare , de circulatie, mentale sau cu hipertensiune , sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
– Mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3-4 dusuri pe zi.
- Recomandari pentru persoanele care prin natura activitatii lor depun un effort fizic deosebit:
– Acestea vor incerca dozarea efortului in functie de perioadele zilei, incercand sa evite excesul de efort in varfurile caniculare. Daca valorile de caldura sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activitatii;
– Se va asigura hidratarea corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri preparate in casa din fructe proaspete, fara conservanti;
– Este interzis consumul de alcool si cafea in aceasta perioada;
– Se va utiliza un echipament de protectie corespunzator, din materiale vegetale si echipament de protectie a capului impotriva caldurii excesive;
- Recomandari pentru angajatori:
5.1.Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
– Reducerea intensitatii si ritmul activitatilor fizice;
– Asigurarea microclimatului corespunzator la locul de munca;
– Alternarea efortului dinamic cu cel static;
– Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite si curenti de aer;
5.2.Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
– Asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
– Asigurarea echipamentului individual de protectie;
– Asigurarea de dusuri.
- Recomandari pentru situatiile de cod rosu:
– Reduceti deplasarile la cele esentiale;
– Nu va deplasati in intervalul orar 11,00 – 17,00;
– Consumati lichide intre 2-4 litri/zi – nu consumati alcool;
– Daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat cu multa apa;
– Scoateti copiii sub 3 ani afara inainte de ora 9,00 dimineata si dupa ora 20,00 ;
– Evitati mancarurile grele si mesele copioase;
– Folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazurile justificate; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie.
BIROUL DE PRESA