Comunicat de presă

 

Direcția de Sanatate Publica Teleorman are in supraveghere epidemiologica un focar de tuberculoza, care evoluează la elevii Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Rosiori de Vede, judetul Teleorman.

Focarul TB a fost declarat in 14 iulie 2017 (un focar este declarat dupa apariția a  minim 3 cazuri, cu legatura epidemiologica  intre ele); cazurile au continuat sa apara in luna august si septembrie 2017 si au fost izolate in spital si tratate conform legii.

Dintre cazurile de TB diagnosticate de specialiștii pneumoftiziologi (Spitalul Marius Nasta București), unul singur a fost pozitiv la frotiu  si contagios, in luna septembrie 2017.

La data prezenta,  3 octombrie 2017 sunt internati in Spitalul Marius Nasta- Lacul Bucura  doi  copii bolnavi, in tratament. Restul copiilor (9) au fost externati  cu tratament  si intrucit nu sunt contagiosi, pot frecventa scoala.

DSP Teleorman a participat la derularea anchetei epidemiologice, dupa declararea focarului, conform legii.

Prima măsura a fost extinderea ANCHETEI EPIDEMIOLOGICE, stabilirea listei contactilor direcți si a contactilor familiali ai copiiilor si începerea testărilor medicale necesare.

Datorită lipsei testului cu tuberculina (PPD) recomandat pentru testarea copiilor in focar la nivelul întregii tari si in Teleorman, părinții copiilor au fost consiliați sa accepte sa li se  facă radiografie pulmonara  – dar doar o mică parte au acceptat .

Profesorii si celelalt personal angajat la școala au primit recomandarea sa facă radiografie pulmonara de control, ceea ce sa si intimplat; 4 cadre didactice au refuzat inițial radiografia pulmonara,in scris.

Incepind cu 1 septembrie, dupa ce am fost aprovizionați cu PPD la nivelul Spitalului PNF Rosiori de Vede, s- a reluat testarea elevilor cu PPD, inițial a celor din clasele in care evoluasera cazurile TB diagnosticate.

Dupa apariția cazului pozitiv microbiologic (contagios)  am decis, DSP TR si medicii de la Spitalul PNF Rosiori de Vede, sa extindem testarea cu PPD la toate clasele din școala, întrucât am suspicionat existența unor surse externe si posibilitatea apariției unor noi cazuri.

Marți 27 septembrie  am organizat impreuna cu conducerea școlii testarea in continuare cu PPD, pina vom efectua tot efectivul școlii; numai 3 părinți au refuzat testul, in scris.

Din cei 4 profesori care refuzaseră, 2 profesori au efectuat radiografia si doar 2 mai sunt cu refuz.

La data prezenta 2 octombrie 2017, din colectivul de 780 persoane s-au testat 714 astfel :

  • Elevi – 655
  • Personal didactic – 51
  • Personal auxiliar si alte categorii – 8

Luni 2 octombrie s-au testat  in continuare inca 66 elevi clasa 0 si se va citi rezultatul testului PPD pentru copii care inițial avuseseră contraindicații si s-au testat mai tirziu.

DSP Teleorman a luat si celelalte măsuri care se impun in focar : dezinfectii terminale-4 si continue( zilnice); a asigurat substanțe dezinfectante; a deplasat un agent dezinfector pentru efectuarea dezinfecțiilor terminale; a asigurat lecții de educație pentru sanatate pentru elevi; a recomandat controale medicale periodice pentru cadrele didactice,efectuate de medicul de medicina muncii s.a.

Citirea rezultatelor la testele PPD, s- a efectuat vineri 30 septembrie 2017  de catre specialiștii pneumoftiziologi.

Din efectivul testat  de 780 persoane,  52 de copii au avut teste pozitive la tuberculina  conform  metodologiei de lucru,  acești copii urmând sa fie Investigați in continuare prin efectuare de radiografii pulmonare si examene de sputa, care sunt in curs de definitivare, majoritatea s-au si efectuat pe 2 si 3 octombrie 2017.

Din cei 52 de copii cu test pozitiv la tuberculina s-au efectuat 49 de examene radiologice si 49 de radiografii,toate negative.

Cei 49 de copii nu sunt contagiosi, nu transmit boala  si pot sa frecventeze cursurile scolare.

Adultii care au efectuat radiografii nu au avut modificari ale parenchimului pulmonar.

Asteptam raportul final al medicilor specialisti.

 

COPIII CU TEST PPD POZITIV NU SUNT BOLNAVI, EI POT AVEA O POTENȚIALA INFECȚIE CU BACILUL KOCH CARE SE DOVEDESTE STRICT DUPA EFECTUAREA ANALIZELOR  MEDICALE LEGALE.

TESTUL CU  PPD NU PUNE DIAGNOSTIC, DOAR SEMNALIZEAZĂ RISCUL DE ÎMBOLNĂVIRE LA COPII.

Direcția de Sanatate Publica Teleorman, impreuna cu rețeaua de pneumoftiziologie judeteana vor continua sa efectueze cu seriozitate si profesionalism activitățile medicale  specifice si legale intr- un focar de tuberculoza pulmonara dintr- o colectivitate școlară; scopul este identificarea tuturor surselor de boala pentru izolare si tratament; identificarea,izolarea  si tratarea copiilor bolnavi contagiosi  si întreruperea lanțului de transmitere a bolii in școala.

Continuam sa informam cu transparentă evoluția focarului, cu respectarea dreptului la confidențialitate si pe măsura ce avem date care interesează populația.

 

Biroul de presa al DSP Teleorman

Descărcați documentul