Comunicat – Luna naţională a informării despre efectele nutriţiei/alimentaţiei asupra sănătății

 
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Teleorman, desfăşoară pe perioada lunii OCTOMBRIE 2020 campania de informare-educare-conştientizare Luna naţională a informării despre efectele nutriţiei/alimentaţiei asupra sanatatii.

Starea de sănătate a fiecărui individ, evaluată adesea prin ceea ce se numeste un status nutriţional optim, derivă din echilibrul obţinut între necesarul şi aportul nutriţional. Existenţa unui stări de nutriţie optime promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse agresiuni sau boli. Alimentaţia începe cu alăptarea sau alimentaţia la sân. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de nutriţie şi de a oferi copiilor cel mai bun început în viaţă.

O alimentaţie neadecvată, de obicei în exces, asociată cu lipsa activităţii fizice fac ca numărul bolilor cronice să crească constant. Dintre acestea cele mai importante se numără bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat. La nivel mondial 1 din 11 persoane are diabet, 1 din 2 bolnavi cu diabet nu este diagnosticat, 1 din 5 persoane cu diabet au peste 65 de ani.

În ţara noastră, în anul 2018 ,erau un număr de 161.330 bolnavi cu diabet în evidenţă, dintre care 2623 numar copii şi adolescenţi. Au fost înregistrate 76.134 cazuri noi de îmbolnăvire la adulţi, 798 cazuri noi de îmbolnăvire copii şi adolescenţi 0-19 ani, şi s-a înregistrat un număr de 2765 decese cauzate de DZ (12,5/100.000 locuitori).

Scopul campaniei este stimularea formării unor  atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos prin promovarea alimentaţiei exclusive la sân în primele 6 luni de viaţă şi promovarea unei nutriţii adecvate şi echilibrate pentru prevenirea diabetului zaharat.

Grupul ţintă al campaniei din acest an este populaţia adultă, de la tinerele mămici până la populaţia vârstnică.

Sloganul campaniei este:„SUSŢINETI O NUTRIŢIE ECHILIBRATĂ PENTRU O VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ!”

Tema campaniei este sprijinirea alimentaţiei sănătoase pentru o planetă sănătoasă.

În condiţiile actuale ale pandemiei cu COVID-19, pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de dezvoltare a simptomatologiei severe. Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum şi o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienţii diabetici printre cele mai expuse şi fragile categorii de pacienţi la forme grave ale bolii COVID 19.

Pacienţii diabetici trebuie să respecte tratamentul prescis şi recomandările unui stil de viaţă sănătos:

  • Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienţii să urmeze sfaturile medicale avizate şi evitarea automedicaţiei sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
  • Prescripţia dietetică, calcularea cantităţii de carbohidraţi, diversificarea alimentaţiei cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum şi hidratarea corectă trebuie respectate cu stricteţe.
  • Exerciţiul fizic, chiar şi la domiciliu, de minim 30 minute zilnic, bazat pe exercitii uşoare este de asemenea, un factor important de obţinere şi păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
  • Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu.

 

La nivel judetean, campania este coordonata de catre Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii.

Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„SUSŢINETI O NUTRIŢIE ECHILIBRATĂ PENTRU O VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ!”

 
DOCUMENT ATAȘAT