25-31 Mai 2019 – Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului

 
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Teleorman, celebrează în perioada 25-31 mai 2019 – Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului.

Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

În perioada campaniei, factorii politici europeni şi publicul larg se angajează în diferite activităţi legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament şi sprijin pentru pacienţii şi supravieţuitorii cancerului. Cel puţin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Sub sloganul „Şi cancerul poate fi prevenit!”, campania naţională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului îşi propune să crească nivelul de conştientizare asupra riscurilor de apariţie a cancerului şi să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI,

în cadrul tuturor activităţilor şi prin toate mijloacele disponibile.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

Aspecte cheie despre cancer:

  • 9,6 milioane de persoane mor prin cancer în fiecare an.
  • Cel puţin o treimedin cancerele frecvente sunt prevenibile.
  • Cancerul este a doua cauză de deces în lume.
  • 70% din decesele prin cancer apar în ţările slab-spre-mediu dezvoltate.
  • Până la 3,7 milioane vieţi pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce şi tratament al cancerelor.
  • Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.

Campania naţională de celebrare a evenimentului „Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului” îi cheamă pe toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer.

În România, Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii .

Se vor derula activitati de informare, educare, comunicare si constientizare -distribuire de materiale informative, scurte prezentari, consiliere de specialitate,discutii interactive- prin intermediul retelelor de asistenta medicala comunitara, asistenta medicala scolara si medicina de familie, in scoli gimnaziale, licee, scoli postliceale, unitati sanitare si din casa in casa.

Pentru reusita campaniei , contam pe sprijinul tuturor partenerilor nostri.

 

25-31 MAI 2019

„Şi cancerul poate fi prevenit!”

 
DOCUMENTE ATAȘATE