Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 24 – 30 ianuarie 2016

campanie

COMUNICAT DE PRESĂ

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

24 – 30 ianuarie 2016

Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii,în colaborare cu medicii oncologi si de familie, organizează în perioada 24-30 ianuarie 2016, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Este evident că una dintre priorităţile  actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populatia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată,începând cu anul 2007,Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 24-30 ianuarie 2016, va avea loc cea de a 10-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

La nivel naţional,în perioada 24-30 ianuarie 2016, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul:  “STOP cancerului de col uterin”.

Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin si de vaccinare anti-HPV.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de DSP Teleorman,prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii

  Susţineţi Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la

prevenirea cancerului de col uterin.

Director executiv DSP                                            Comp.Evaluarea si Promovarea Sanatatii

Dr .Maria –Mioara Comana                                                         soc.  Virgil  Chivu