Mesaj de Ziua Internationala A Persoanelor Varstnice

Ziua de 1 OCTOMBRIE, este în fiecare an, pentru toate statele lumii, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.In 1948 Organizatia Natiunilor Unite  a  avut placuta inspiratie sa fixeze sarbatorirea varstniclor pe 1 octombrie, gandindu-se ca aceasta zi este in plina toamna si ca in general, toamna este anotimpul bilanturilor.Acestă zi doreşte să sensibilizeze societatea, instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale în privinţa problemelor unei categorii tot mai largi de persoane, cu nevoi şi aşteptări specifice.

Încă de la naştere ne luptăm să ajungem bătrâni. Viaţa pentru foarte mulţi dintre noi trece aşa de uşor încât pur şi simplu te trezeşti bătrân, iar individul, în general, nu poate fi independent în totalitate, el depinzând în majoritatea cazurilor de societatea în care trăieşte. Cum în ultimii ani în societatea românească au avut loc mari schimbări în toate domeniile, vârstnicii au devenit o prioritate a statului român de după 1989. Ca om, simt si stiu ca pentru multi dintre cei varstnici existenta zilnica este foarte grea si nicidecum senina.

Astfel, România a înţeles că trebuie să asigure creşterea calităţii vieţii pentru persoanele în vârsta şi respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viaţă şi care să promoveze solidaritatea între generaţii. În acest sens, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul României a aprobat  programul ,,Dezvoltarea reţelei de cămine pentru  persoanele vârstnice’’ care a avut ca scop îndeplinirea unor cerinţe esenţiale pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat. Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând din luna aprilie 2011 si pana la data de 31 decembrie 2013, pentru asigurarea unei îngrijiri de calitate şi de lungă durată. Directia de Sanatate Publica Teleorman cu aceasta ocazie a organizat un cort in centrul orasului pentru consultatii gratuite, masurarea tensiunii arteriale si a glicemiei. De asemenea toti sarbatoritii din aceasta sala au primit cate un cadou, constand in vitamine si suplimente alimentare .E un gest mic intr-un ocean, dar e pornit din inima.

Trebuie să înţelegem cu toţii că numai cinstindu-ne bătrânii, ne cinstim pe noi înşine şi asigurăm viitorul naţiunii noastre.

Vă urez tuturor un sincer ,,La mulţi ani!’’  sănătate, fericire şi viaţă lungă.

Director Executiv al D.S.P. Teleorman

Dr. Maria Mioara Comana