Comunicat * Focar de rujeola in comunitatea din localitatea BUZESCU

 

În contextul creșterii numărului de copii și adolescenți diagnosticați cu rujeolă în județul Teleorman, reamintim părinților că vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu această boală extrem de contagioasă. Rujeola este o infecție virală, care poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces.

Vaccinarea este recomandată copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an și ulterior la vârsta de 5 ani.

Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte.

De la începutul anului până la sfârșitul lunii iunie s-au înregistrat un număr total de 117  de cazuri de rujeolă, majoritatea în mediul rural.

În luna iulie, s-au înregistrat 30 de cazuri, majoritatea din focarul  în evoluție din localitatea Buzescu (focar comunitar). În acest moment  este în evoluție  numai acest  focar  comunitar – este vorba despre copii nevaccinați sau vaccinați incomplet, părinții refuzând vaccinarea sau neprezentându-se la medicul de familie (refuz mascat).

Menționăm că s-a derulat  o campanie  de vacinare „door to door” (din ușă în ușă) si  au fost vaccinați un număr de 10 de copii.

Măsurile aplicate în focare au fost:

  • urmărirea contacților și educație sanitară,
  • recuperarea tuturor restanțierilor la vaccinare.

Direcția de Sănătate Publică Județeană  Teleorman dispune de stocuri suficiente de vaccin și reamintim populației că administrarea vaccinului scuteste copiii de riscul trecerii prin boală și/sau de apariția unor complicații.

 

COORDONATOR PN I 2.

BOLDEANU LAVINIA