Informare cu privire la evolutia unor cazuri de enterocolita infectioasa in colectivitatea de copii « Gradinita nr. 10 »
DSP Teleorman a efectuat ancheta epidemiologica la Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria si Gradinita numarul 10 Alexandria, in urma informarii
primite de la conducerea spitalului,incepind cu data de 17.09.2018.
Cazurile de boala au debutat incepind cu data de 14.09.2018 (s-a prezentat la camera de garda pediatrie un copil cu varsaturi frecvente si febra ) ;au continuat in datele de 15 si 16.09.2018 cu prezentarea a 16 cazuri de copii cu simptomatologie asemanatoare constind in varsaturi alimentare frecvente ,febra (moderata)si scaune diareice (la o parte din cazuri) ;ultimile 2 cazuri de la gradinita numarul 10 s-au prezentat in data de 17.09.2018 ,cu simptome asemanatoare.
Din copiii prezentati la camera de garda ,proveniti din colectivitatea gradinitei numarul 10 s-au internat in sectia de pediatrie a SJU Alexandria 7 copii (in cele 3 zile ).
DSP Teleorman a fost anuntata simbata 15.09.2018 in cursul serii.
Duminica dimineata 16.09.2018,o echipa de la DSP Teleorman –Inspectia Sanitara de Stat s-a prezentat la sediul Gradinitei numarul 10,unde s-au recoltat probe de salubritate,probe de alimente,probe de apa ,probe de control al starii de sanatate pentru personalul gradinitei (cei care au fost prezenti).
Inspectorii DSP Teleorman au blocat consumul de alimente si au decis pentru luni 17.09.2018 declansarea anchetei epidemiologice si implementarea masurilor decise ;
S-a hotarit suspendarea activitatii Gradinitei numarul 10 din Alexandria .
Luni 17.09.2018,o echipa de medici epidemiologi si igiena din cadrul DSP Teleorman s-a deplasat la Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria si la Gradinita numarul 10 ,pentru realizarea anchetei epidemiologice.
La Gradinita numarul 10 s-a continuat recoltarea de de probe biologice si de salubritate ;verificarea circuitelor functionale din unitatea de invatamint,verificarea normelor de igiena scolara si respectarea normelor legale in vigoare cu privire la unitatile de invatamant prescolare.
Echipa de specialisti a constatat nerespectarea circuitelor functionale in gradinita si conditii de igiena precare-copii fiind instruiti intr-o cladire veche ,nerenovata care nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar.
La SJU Alexandria,echipa de epidemiologi a gasit 5 copii internati in saloanele de izolare epidemiologice din sectia de pediatrie ,din care 2 erau in curs de externare cu stare generala buna ,un copil a fost transferat chiar in cursul anchetei epidemiologice la Spitalul de boli infectioase « Victor Babes »Bucuresti si 2 copii care nu mai prezentau simptomatologie ,evoluind bine sub tratamentul efectuat.
Nu s-au putut recolta probe biologice de la pacienti ;am preluat toate analizele de laborator efectuate de laboratorul SJU Alexandria pe timpul internarii pacientilor Vineri 21.09.2018 ,probele de laborator recoltate de DSP Teleorman au fost prezentate echipei de epidemiologi ;probele de salubritate arata valori crescute peste valoarea maxima admisibila pentru numarul total de germeni ; stafilococ aureus coagulazo-pozitiv si drojdii /mucegaiuri pe vesela folosita de copii ;stafilococ aureus pe mina unui angajat ;incarcatura microbiana mare cu depasirea valorii maxime admisibile pe suprafetele din depozitul de alimente ;apa potabila utilizata in gradinita este conforma (Legea 458/2002).
La Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria s-au recoltat analize biologice si coproculturi la 3 din copiii internati ,care s-au dovedit negative pentru rotavirus /adenovirus si bacteriologic.
Masuri luate de echipele DSP Teleorman :
- intreruperea activitatii educationale ,pe o perioada nedeterminata
- actiune de reabilitare generala a gradinitei si imbunatatirea circuitelor functionale ,conform legilor in vigoare,cu consultanta asigurata de medicul de igiena scolara.
- respectarea normativelor in clasele de gradinita
- actiune de dezinfectie /dezinsectie si deratizare ,cu indepartare a mucegaiurilor -controlul cu prelevare de probe de salubritate /apa si probe biologice de la personal la redeschiderea gradinitei,dupa caz.
CONCLUZII :
- cazurile de enerocolita infectioasa au debutat si evoluat intr-o colectivitate de copii mici ,2- 6 ani datorita suprafetelor si aeromicroflorei cu mare incarcatura bacteriana (inclusiv stafilococ aureus)-suprafete insalubre.
- conditiile sanitare deficitare au aparut datorita incorectitudinii efectuarii curateniei,dezinfectiei si dezinsectiei de catre personalul care efectueaza aceste manevre care nu au fost instruite si supravegheate suficient.
- semnalam si starea mediului din gradinita ;mirosul de mucegai este persistent peste tot(analizele de laborator dovedesc incarcatura cu mucegaiuri).
- angajatul gradinitei gasit cu stafilococus aureus pe mina ,va fi indrumat pentru control medical si coprocultura de control ;nu poate sa lucreze cu copiii decit dupa ce are o FISA DE APTITUDINE , de la medicul de medicina muncii ,efectuat dupa controalele recomandate.
Director Executiv
Dr.Maria Mioara Comana
Sef Departament Sanatate Publica
Dr.Luminita Dumitrascu
Document atașat: