Comunicat de presa – 28 iulie 2011

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman marchează  astazi 28 iulie 2011 Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei.

Tema din acest an este „Hepatita virală în 2011 – cunoaşterea riscurilor, vaccinarea, prevenţia, stil de viaţă personala şi colectiva”.

Pentru combaterea acestei boli este necesară păstrarea igienei personale, spălatul mâinilor cât mai des, evitarea folosirii tacâmurilor şi paharelor folosite de alte persoane, evitarea cu orice preţ a seringilor şi acelor contaminate, evitarea relaţiilor sexuale instabile neprotejate şi vaccinarea împotriva Hepatitei B.

In judeţul Teleorman  incidenta HVA este raportata in 2010 la 26/ 100.000 locuitori, in privinta HVB incidenta este de 3/100.000 locuitori,  iar HVC avand incidenta inscrisa sub media pe tara care este de 0,3/100.000 locuitori .

Totodată, pentru a preveni răspândirea bolii, medicii recomandă informarea prin accesarea site-ului www.dsptr.ro, prin materiale scrise cât şi prin cele 1000 de broşuri despre hepatitele virale ce vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie.

Cu ocazia ZMLH 2011 in judetul nostru se organizeaza urmatoarele actiuni:

  • postarea pe site-ul DSP Teleorman de materiale informative privind simptomatologia, cai de transmitere si mijloace de preventie in hepatitele acute virale;
  • expunere la Caminul de batrani Rosiorii de Vede ,pe data de 22.07.2011, a notiunilor elementare despre hepatita acuta virala, forme clinice, sfaturi medicale privind prevenirea ,distribuire de fluturasi,pliante ,proiectarea de filme educative pe aceste teme;
  • distribuirea de materiale informative in sala de asteptare a cabinetelor medicale de familie din strada 1 Decembrie si in holul Policlinicii din Alexandria.

Director Executiv

Dr.Maria Mioara Comana