COMUNICAT DE PRESĂ

Campania

“Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”

Februarie 2021

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania“Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre : contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală şi mortalitatea maternă.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială, nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuala satisfăcătoare și sigură, avand capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări.Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru aceste mame și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mamele adolescente, cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.

În perioada 2009-2018, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente.

În România, în 2018:

  • 42% din nașterile înregistrate la fetele de 10-14 ani în EU, erau în România.
  • 1 din 2 născuți vii la adolescentele de 10-14 ani din Europa, se regăsește în România.
  • 1 din 5 născuți vii la adolescentele de 15-19 ani din Europa, se regăsește în România.

Femeile gravide care sunt mai în vârstă, supraponderalele și cele cu afecțiuni medicale preexistente, (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), par să aibă un risc mai crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19 . Prin urmare, este important să se ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului lor de asistență medicală.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică Teleorman, prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Tu  decizi ce este mai bine pentru tine !

 

DOCUMENTE ATAȘATE