Campania ”Luna Natională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TBC), HIV şi HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19

 
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman, derulează în luna decembrie 2020 Campania ”Luna Natională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TBC), HIV şi HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19.

 

Biroul OMS Europa a lansat în anul 2018 documentul Natiunilor Unite referitor la Programul “STOP TBC, HIV si Hepatită virală”.

 

În România:

 

Institutul Naţional de Pneumoftiziologie «Prof. Dr. Marius Nasta», organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat pentru anul 2018, în sistemul european TESSy – 12199 cazuri de tuberculoză, cu 6% mai puţine faţă de anul precedent.

 

În sistemul de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. In anul 2019 au fost raportate 506 cazuri noi HIV/SIDA.

 

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidenţa raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variaţii minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2019 au intrat în sistemul naţional de supraveghere pentru hepatitele virale B şi C – 234 cazuri, cu 7 mai puţine faţă de anul precedent.

 

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea este în siguranţă. Includerea tuturor  oamenilor este o opţiunea, dacă vrem să reuşim. Eliminarea stigmatizării şi discriminării şi fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului şi a adaptării la gen sunt esenţiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile şi cu COVID-19.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalităţile înrădăcinate în societăţile noastre. Această criză a sănătăţii îi loveşte cel mai puternic pe cei mai săraci şi pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este şi un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine şi împreună. În multe privinţe, prevenirea  BT – TBC, HIV, HV- ca o ameninţare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.

 

Infectarea cu HIV, TBC sau Hepatită virală schimbă o viaţă, nu doar in termeni de sănătate personală, dar şi de risc de sărăcie, marginalizare şi stigmatizare. Toate statele membre europene şi partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TBC şi hepatită virală, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naţionale.

 

Campania dedicată informării şi conştientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii.

Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Solidaritate şi reponsabilitate comună”, se vor derula activităţi de informare a populaţiei.

 

STOP TBC, HIV, HEPATITĂ

 
 
DOCUMENTE ATAȘATE