Comunicat de presa – 16 mai 2013

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

A JUDEŢULUI TELEORMAN

Str. Av. Alexandru Colfescu Nr. 79, Cod 140048 , Alexandria

( 40 247 311 354  40 247 311 221 FAX  40 247 312 224

COMUNICAT DE PRESĂ

 ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman desfăşoară în perioada 18 – 28 mai 2013 campania de informare şi educare dedicată Zilei Europene împotriva Obezităţii (ZEIO).

Campania se desfasoară în cabinetele medicilor de familie, la sediul DSP Teleorman si Policlinica Alexandria unde vor fi împărţite pliante cu informatii despre măsuri de prevenire a apariţiei obezităţii in rândul tinerei generaţii.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Datele publicate de EUROSTAT în noiembrie 2011 au arătat că în statele UE, între 8-25% dintre adulţi sunt obezi. Conform Comisiei Europene, aproximativ 3 milioane de şcolari din Europa sunt obezi şi aproximativ 85000 devin obezi în fiecare an. Obezitatea poate fi prevenită, iar lupta împotriva ei de la cea mai fragedă vârstă are cele mai mari şanse de reuşită.

La nivelul judeţului Teleorman sunt înregistrate în cabinetele de specialitate 1581 cazuri de obezitate.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2013 se referă la necesitatea intervenţiei conjugate a tuturor celor implicaţi în creşterea copiilor pentru adoptarea unor măsuri de prevenire a apariţiei obezităţii în rândul tinerelor generaţii. Scopul campaniei este sensibilizarea populaţiei în privința efectelor negative ale obezităţii asupra organismului tânăr, având ca element central colaborarea tuturor actorilor implicaţi.

Sloganul campaniei este „Împreună pentru creşterea unor generaţii fără greutate”. Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.

Obiectivele acestei campanii sunt:

  • Conştientizarea importanţei prevenirii obezităţii încă de la vârsta copilăriei, cu accent pe rolul familiei.
  • Informare privind situația actuală și de perspectivă a prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adulţilor.
  • Conștientizarea tuturor actorilor implicaţi privind colaborarea în problematica obezităţii la copil.

Dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii la copil şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Pentru succesul acestei campanii contăm pe sprijinul dumneavoastră activ !

DIRECTOR EXECUTIV

DR. MARIA MIOARA COMANA