Comunicat

Campania

SANATATEA  REPRODUCERII

PROTEJEAZĂ-ŢI SĂNĂTATEA!

SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ŞI RESPONSABILITATEA TA!”

Februarie 2020

În luna februarie, Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii finanţează şi organizează campania“Protejează-ţi sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenţia publică  problematica  sănătăţii reproducerii pentru adolescenţii şi femeile gravide, şi are ca obiectiv creşterea nivelului de informare al acestora despre : contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii,definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură, au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce  priveşte procentul naşterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”- mai multe  naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile.

În 2017, România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat.Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul şi ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

 

Campania este implementată la nivel judeţean de către Direcţia de Sănătate Publică  Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sanataţii, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Multumim tuturor partenerilor pentru implicare in derularea campaniei !