Comunicat

In urma unor informatii aparute in spatiul public, DSP Teleorman va comunica urmatoarele:

  • In perioada 26.08- 04.09.2019, echipe formate din inspectori din cadrul Serviciului Control in Sanatate Publica Teleorman, reprezenanti ai Inspectoratului Scolar Teleorman, ai Institutiei Prefectului si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au verificat 353 de unitati de invatamant, aflate pe raza intregului judet. In urma controalelor s-a constatat faptul ca 44 de unitati de invatamant ( scoli si gradinite) nu indeplinesc conditiile de autorizare, iar pentru 26 unitati scolare s-au acordat termene de remediere a deficientelor constatate ( cu recontrol care se deruleaza si in prezent).
  • La inceputul anului scolar 2019-2020, DSP Teleorman, prin Serviciul Control in Sanatate Publica, a efectuat 30 controale, prin sondaj, la scoli din tot judetul, pentru verificarea respectarii conditiilor  igienico-sanitare, cu privire la primirea, pastrarea si distribuirea alimentelor catre elevi  prin Programul guvernamental. In cursul acestor verificari nu s-au constatat deficiente majore si s-au facut recomandari specifice.
  • Totodata, mentionam ca DSP Teleorman nu a primit nici o reclamatie scrisa sau verbala, din partea unor parinti sau cadre didactice, cu privire la aspectele semnalate in spatiul public.
  • In zilele de 07.10.2019 si 08.10.2019,  echipe din cadrul Serviciului Control in Sanatate Publica Teleorman s-au deplasat la 35 de unitati de invatament (12 din mediul urban si 23 din mediul rural) constatandu–se urmatoarele:
  • Privitor la produsul „corn” – se incadreaza in normele legislative in vigoare (etichetare, mod de depozitare, mod de distribuire catre elevi corespunzator), cu mentiunea ca termenul de valabilitate este mai putin lizibil decat celelalte informatii de pe ambalaj. In consecinta, s-a solicitat producatorului inscriptionarea termenului de valabilitate, in asa fel incat sa devina usor de observat. In acelasi timp, s-a constatat ca unele ambalaje nu sunt etanse ( folii dezlipite la cca 20% din produse verificate)
  • Privitor la produsul „mar”, s-a constatat ca, la una din scoli, a fost identificat un lot cu etichetare necorespunzatoare, produse ce nu au fost distribuite copiilor si urmeaza a fi inlocuite de catre furnizor.

Toate aceste deficiente, cu privire la ambalare si etichetare, au fost notificate catre DSP Alba, pe teritoriul careia isi desfasoara activitatea producatorul si distribuitorul produsului „ corn”.            Serviciul Control in Sanatate Publica  a recomandat personalului didactic si nedidactic,  desemnat in fiecare scoala de directorul unitatii, sa distribuie personal alimentele, nu prin intermediul unor persoane nepregatite si care nu au notiuni fundamentale de igiena.

Dupa verificarile din 07.10.2019 si 08.10.2019, DSP Teleorman a aplicat sanctiunea „AVERTISMENT” pentru cinci unitati de invatamant.

DSP Teleorman,  prin serviciile specializate, va continua controale- sondaj si actiuni de supraveghere pe toata perioada anului scolar, luand toate masurile ce se impun in astfel de cazuri.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Ec. Florentina Ancu