COMUNICAT

Avand in vedere confirmarea  celui de-al 2-lea caz de infectie cu virusul WEST-NILE la un pacient din judetul Teleorman, Directia de Sanatate Publica Teleorman transmite urmatoarele precizari.

Este vorba de o pacienta de sex feminin, in varsta de 62 de ani, pensionara, cu domiciliul declarat in localitatea Beuca.

Cazul a fost declarat initial suspect, in data de  3 septembrie 2019, la DSP TR. de catre Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. V.Babes“ – Bucuresti, acolo unde pacienta a fost internata, cu diagnosticul de Meningo-Encefalita.

Manifestarile/simptomele clinice la internare au fost urmatoarele : febra, frison, cefalee, greata, voma, fotofobie, redoare de ceafa – forma clinica de boala fiind medie.

In ceea ce priveste antecedentele personale patologice ale pacientei – aceasta prezinta boli asociate: cardiovasculare, HTA.

In timpul internarii, pacientei i s-au recoltat probe de sange si LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul National Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. In data de 9 septembrie  2019  DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul National Cantacuzino.

Pacienta  NU a fost externata inca din spital,  avand  stare generala ameliorata.

MASURILE LUATE DE catre DSP Teleorman

     Precizam faptul ca, asa cum procedeaza in fiecare an, Directia de Sanatate Publica Teleorman a avertizat din timp, cu mult inainte de aparitia acestui caz, AAPL-primariile (toate) din judet de pericolul pe care il reprezinta populatiile de tantari in perioada sezonului estival (din luna mai pana in luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.82.

Prima adresa DSP TR. nr. 3629/14 mai 2019, a fost transmisa pentru informare/avertizare impreuna cu recomandarile de revizuire a PLANULUI anual de combatere a tantarilor si de a efectua in mod practic actiuni de DEZINSECTIE impotriva vectorului-tantar care transmite boala West-Nile.

A doua adresa DSP TR. nr. 5350/19  iulie 2019, a fost transmisa cu precizarea in mod explicit a contextului la nivel european si national, din nou s-a recomandat revizuirea PLANULUI anual de combatere a tantarilor si s-au detaliat inclusiv recomandari pentru populatie.

Pentru cazul confirmat din localitatea  BEUCA , rapid, imediat in ziua confirmarii cu buletin de analize, DSP TR. a transmis adresa catre Primaria Beuca, in care autoritatile locale au fost informate despre existenta cazului confirmat. DSP TR. a solicitat o informare privind masurile luate la nivel local, precum si copia PLANULUI anual pentru procedurile DDD – dezinfectie/dezinsectie/deratizare. Termenul limita dat a fost – marti –  10  septembrie 2019.

În conformitate cu:

  • Ordinul M.S. nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică – actualizat pentru anul 2019,
  • Metodologia INSP Bucureşti privind SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL AL INFECTIEI CU VIRUSUL WEST-NILE (VWN) PERIOADA MAI – OCTOMBRIE 2019,
  • Ordinul M.S.  nr. 1483/2011 privind aprobarea Planului de actiune pentru asigurarea securitatii transfuzionale fata de riscul de transmitere posttransfuzionala a infectiei cu virusul West Nile la om, cu modificarile si completarile ulterioare,

Prin adresa DSP TR. a fost informat CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA TELEORMAN, deoarece Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sangelui si produselor din sange donate, se impune restrictia de la donare timp de 28 de zile, in zona in care apar cazuri umane de infectie West Nile.

 

DIRECTOR  EXECUTIV

Ec.  Florentina  Ancu

 

Coordonator  P.N. I.2.

Dr. Boldeanu Lavinia