Cancerul – 25-31 mai 2021

 

Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în România.

Numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetul de oncologie în perioada 2010-2019 a crescut de la 59.034 (2010) la 59.606 (2019), incidenţa cazurilor de cancer în aceeaşi perioadă variind între 291,6‰oo locuitori în 2010 şi 307,7‰oo locuitori în 2019. Prognoza privind incidenta prin cancer până în anul 2025 arată tendinta de crestere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 307,7‰oo locuitori, ceea ce impune o mai mare atentie acordată preventiei acestei boli prin screeninguri, unde este posibil, pentru a determina o reducere a costurilor si a mortalitătii prin această boală.

Aparitia COVID-19 a amplificat problematica privind diagnosticarea si tratamentul cancerului afectând rata de mobiditate si mortalitate prin acesta.

Desfăsurată sub sloganul « Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Si tu poti lua măsuri si tu poti preveni si tu te poti proteja!”», campania privind cancerul are ca temă în 2021, Protejarea sănătătii, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextul pandemiei COVID-19.

Scopul campaniei este: Constientizarea persoanelor cu afectiuni oncologice în ceea ce priveste vulnerabilitatea crescută a acestora în contextul pandemiei COVID-19.

Campania are ca obiective constientizarea si cresterea nivelului de informare a pacientilor oncologici asupra:

  • Vulnerabilitătii acestora în fata infectiei COVID-19
  • Măsurilor de preventie necesare în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Pacientii oncologici sunt grupuri populationale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2!
  • Pacientii oncologici necesită măsuri crescute de protectie pentru prevenirea infectiei cu noul coronavirus!
  • Informarea corectă asupra SARS-Cov-2 influentează comportamentele de preventie si încrederea în eficacitatea preventiei!

În România, implicarea promotorilor sănătătii în stimularea schimbării comportamentale a populatiei, prin adoptarea unui stil de viată sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de preventie în aparitia cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2021 « Pandemia COVID nu trebuie să afecteze diagnosticarea si tratamentul cancerului» prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să constientizeze mai bine asupra preventiei acestei boli.

În judetul nostru, cu ocazia desfăsurării acestei campanii, Directia de Sănătate Publică, prin Compartimentul Pomovarea Sănătătii, organizează următoarele acţiuni : postarea pe adresa web si pe retelele de socializare a materialelor promovationale, multiplicare si diseminarea pliantelor si a posterelor aferente campaniei, distribuirea prin retelele de asistenta medicala comunitara, asistenta medicala scolara si de medicina de familie a mesajelor principale ale campaniei.

Si tu poti lua măsuri si tu poti preveni si tu te poti proteja!

DOCUMENTE ATAȘATE