18 Noiembrie 2019 – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)

 
Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o iniţiativă europeană de sănătate publică desfaşurată în scopul sensibilizării profesioniştilor, a publicului şi a factorilor decidenţi cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi la numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente.

Deoarece RAM continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi poate contribui la menţinerea eficienţei antimicrobienelor pentru generaţiile viitoare.

În România, campania ZEIA 2019 are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creşterii rezistenţei la antimicrobiene” şi se adresează pacienţilor şi profesioniştilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.

Scopul campaniei este de a reitera importanţa creşterii prudenţei în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică şi are ca obiective principale:

  • Creşterea gradului de conştientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor
  • Angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte utilizarea prudentă a antibioticelor şi fenomenul RAM
  • Menţinerea problematicii rezistenţei antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenţilor din instituţiile specifice din România şi implicarea acestora ca multiplicatori şi ambasadori ai mesajelor ECDC (asociate RAM).

Mesajele cheie lansate de ZEIA 2019 sunt îndreptate către profesioniştii din sănătate şi către pacienţi şi ţintesc prescrierea corectă, dar şi utilizarea prudentă a antibioticelor.

Mesaje cheie pentru profesionişti:

  • RAM compromite eficienţa antibioticelor acum şi în viitor;
  • Contracararea RAM impune încurajarea utilizării limitate de antibiotice, la pacienţii fără alte soluţii terapeutice;
  • Evitaţi profilaxia inutilă cu antibiotice;
  • Documentaţia şi indicaţia tratamentului cu antibiotice, alegerea medicamentului, doza, calea de administrare şi durata tratamentului în fişa pacientului.

Mesajele cheie către pacienţi:

  • Antibioticele pot fi prescrise numai de medic;
  • Antibioticele nu sunt analgezice şi un vindecă orice boală;
  • Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă, nu poate ajuta!

În România 2017, distribuţia consumului comunitar de antibacteriene, plasa pe primul loc penicilinele betalactamice, urmate de alte betalactamice şi Quinolone, în timp ce tendinţa privind media consumului comunitar continuă să înregistreze penicilinele betalactamice ca fiind cele mai utilizate antibacteriene, urmate de alte betalactamice şi de Quinolone.

Deoarece rezistenţa la antimicrobiene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, conştientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice , devine esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei defavorabile RAM în ţara noastră.

 

Vă invităm să reflectaţi cât mai larg la evenimentele ZEIA 2019 în interesul sănătăţii publice în judeţul Teleorman  şi în România.

 

Vă mulţumim!
 
 

Documente atașate: